Munkaerőpiacra lépők adókedvezménye

 

 

A Munkaerőpiacra lépők adókedvezménye azt jelenti, hogy adókedvezményre jogosult azon fiatalok után, akik munkaerőpiacra lépőnek számítanak.

 

Ki minősül munkaerőpiacra lépőnek?

Munkaerőpiacra lépőnek számít az, akinek a foglalkoztatás kezdete előtti háromnegyed évben (275 nap) legfeljebb három hónapig (92 napig) volt munkaviszonya, illetve egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonya.

2021. június 10. óta ez a kör bővült azokkal, akinek a foglalkoztatás kezdő hónapja előtti fél évben (183 nap) volt legfeljebb három hónap (92 nap) munkaviszonya, illetve egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonya.

 

Mennyi kedvezmény jár?

A kedvezmény 2 évig teljes munkáltatói adómentességet biztosít a minimálbér összegéig. Azaz a munkaadódnak nem kell se szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást fizetnie a munkaerőpiacra lépők után.

A foglalkoztatás harmadik évében is jár a kedvezmény, akkor a szociális hozzájárulási adó 50%-át kell csak megfizetni.

 

Hogyan lehet igénybe venni a kedvezményt?

A NAV az újonnan bejelentett munkavállalók esetében automatikusan vizsgálja a kedvezményre jogosultságot, a vállalkozásoknak nincs is teendőjük. A NAV ugyanis a nyilvántartásában szereplő adatok alapján – elektronikus úton – automatikusan megküldi az érintetteknek az igazolást, amelynek birtokában érvényesíthető a munkaerőpiacra lépő dolgozóik után a kedvezmény.

 

További információt a NAV oldalán olvashat az adókedvezményről.

 

Fontos tudni, hogy az adókedvezmény az Ifjúsági Garancia Program támogatásaival együtt, egyszerre is igénybe vehető.

 

Ha a lehetőség felkeltette érdeklődését, keresse az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát!