Gyakran ismételt kérdések

Mi az az Ifjúsági Garancia Rendszer?

Az Ifjúsági Garancia Rendszer (IGR) lényege, hogy azon 15-24 év közötti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak (régebbi nevén munkaügyi központ, ami most a járási hivatalokon belül található) meghatározott időn belül valamilyen lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre vagy a tanulásra. A Rendszerben dolgozó

Ki léphet be Ifjúsági Garancia Rendszerbe?

Az Ifjúsági Garancia Rendszerbe a 25 év alatti (15-24 év közötti) sem nem tanuló, sem nem dolgozó fiatalok léphetnek be.

Hamarosan betöltöm a 25. életévemet. Regisztrálhatok még az Ifjúsági Garancia Rendszerbe?

  Igen, az Ifjúsági Garancia Rendszerbe való bekerüléshez a bevonás pillanatában kell 25 év alattinak lennie a regisztrálást kérőnek. Fontos azonban tudni, hogy az online jelentkezés nem egyenlő a regisztrációval. A regisztrációra akkor kerül sor, amikor a Téged megkereső ifjúsági ügyintézővel egyeztetett személyes találkozás alkalmával aláírod a belépésről

Mi történik, ha az Ifjúsági Garancia Rendszerbe való regisztrációkor még 25 év alatti voltam, de közben betöltöttem a 25. évemet?

  Ha már a regisztrációt követően töltöd be a 25. évedet nem probléma, továbbra is benn maradhatsz az Ifjúsági Garancia Rendszerben, és jogosult vagy foglalkoztatási vagy képzési ajánlatot kapni.

Beléphetek az Ifjúsági Garancia Rendszerbe, ha már betöltöttem a 25. életévemet?

  Sajnos nem. Az Ifjúsági Garancia Rendszerbe csak 25 év alatti fiatal vonható be.

Hol lehet az Ifjúsági Garancia Rendszerbe belépni?

  A lakó/tartózkodási hely szerinti járási hivatalok foglalkoztatási osztályai (azaz a régi munkaügyi kirendeltségek) szolgálnak az Ifjúsági Garancia Rendszerbe való belépési pontként.

Az online jelentkezés egyenlő a regisztrációval az Ifjúsági Garancia Rendszerbe?

  Nem. A jelentkezéssel még csak egy jelzést küldesz a Hozzád legközelebb eső ifjúsági ügyintézőhöz, hogy érdekelne az Ifjúsági Garancia. Ő a megadott adataid alapján 10 munkanapon belül felveszi veled a kapcsolatot, és az Ifjúsági Garancia Rendszerbe való regisztráláshoz egyeztet Veled egy időpontot a személyes találkozóra.

Milyen dokumentumokat vigyek magammal az Ifjúsági Garancia Rendszerbe történő belépéshez?

  Az Ifjúsági Garancia Rendszerbe történő belépéshez minden személyes okmányra (személy igazolvány, lakcímkártya, stb.), és amennyiben semmilyen módon nem szerepelsz még a foglalkoztatási osztály adatbázisában (még soha nem regisztráltál munkanéliként), abban az esetben az iskolai végzettséget igazoló dokumentumokra is szükség van.

Már rendelkezem egy szakképesítéssel, részt vehetek az Ifjúsági Garanciában?

  Igen, ez nem akadály.

Napi bejelentéssel dolgozom, mellette lehetek Ifjúsági Garancia résztvevő?

Igen, ez nem jelent akadályt.