Bértámogatási lehetőségek

 

Az Ifjúsági Garancia program keretében az alábbi bértámogatások igénybevételére van lehetőség:

 

 1. Vállalkozások munkaerő támogatása
 2. Fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása
 3. Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás (alacsony iskolai végzettségűek)
 4. Hátrányos helyzetűek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása

 

2022. június 30. napjától a Vállalkozások munkaerő támogatása és munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatások a kevésbé fejlett régiókban - azaz Budapest és Pest megye kivételével minden megyében - felfüggesztésre kerültek. A Közép-Magyarországi Régióban (Budapest és Pest megye) változatlanul benyújthatóak a kérelmek az álláskeresők foglalkoztatásának elősegítése érdekében.

 

A programban való részvételhez szükséges, hogy 25 vagy 30 év alatti (a 2015-től 2021-ig tartó program szerint 25, az új program szerint 30 év alatti) nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztasson. További feltételek az aktuális támogatásnál olvashatóak.

 

 1.      Vállalkozások munkaerő támogatása

 Ha az álláskereső 25 év alatti vagy legalább egy hónapja regisztrált 25 év feletti álláskereső, akkor igénybe vehető utána a Vállalkozások munkaerő támogatása.

 

 • Ez egy legfeljebb 6 hónapos támogatási forma, amelyben a fiatal több munkatapasztalatot és gyakorlatot is szerezhet.
 • A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség (bruttó bér és ténylegesen átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó) 50%-a, de teljes munkaidős foglakoztatás esetén legfeljebb 150 ezer Ft havonta.

 

A támogatás további feltételeit itt olvashatja. 

 

2.      Fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása

 Ha az álláskereső 30 év alatti és az és utolsó szakképzettségét 2011-ben vagy azóta szerezte meg, akkor igénybe vehető utána a Fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása.

 

 • Ez egy 90 napos támogatási forma, amelyben a fiatal egy kis munkatapasztalatot és gyakorlatot is szerezhet.
 • A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó összegének 100%-a, de teljes munkaidő esetén havonta legfeljebb a megállapítás napján hatályos garantált bérminimum kétszerese.
 • A támogatás keretében a fiatalt a 2011-ben vagy azóta megszerzett (valamelyik, tehát nem feltétlenül az utolsóként szerzett) szakképesítésének/szakképzettségének megfelelő munkakörben szükséges foglalkoztatni.
 • A 90 napos támogatást követően a munkaadó igényelheti a 6 hónapos vállalkozások munkaerő támogatását is.

 

A támogatás további feltételeit itt olvashatja.

 

3. Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás (alacsony iskolai végzettségűek)

A munkaadók támogatást igényelhetnek, ha alacsony iskolai végzettségű álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében, teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben és vállalják, hogy elősegítik a munkavállaló támogatás nélküli képzését.

 

A támogatás folyósítási időtartama fix 90 nap lehet. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó 100%-a, de teljes munkaidő esetén legfeljebb a megállapítás napján hatályos kötelező legkisebb munkabér és annak szociális hozzájárulási adója.

 

A támogatás további feltételeit itt olvashatja.

 

4. Hátrányos helyzetűek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása

Ha a fiatal a Fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatásánál felsorolt kritériumoknak nem felel meg, viszont

 1. 25-30 év közötti pályakezdő álláskereső;
 2. a megelőző 12 hónapon belül csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban részesült; illetve gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási díjban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban, gyermekek otthongondozási díjában részesült vagy részesülő nyilvántartott álláskereső;
 3. vagy tartósan (legalább 6 hónapja, folyamatosan) nyilvántartott álláskereső,

akkor igénybe vehető utána a Hátrányos helyzetűek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása.

 

 • Ez egy 90 napos támogatási forma, amelyben a fiatal egy kis munkatapasztalatot és gyakorlatot szerezhet teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben történő foglalkoztatás esetén.
 • A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó összegének 100%-a, de teljes munkaidő esetén havonta legfeljebb a megállapítás napján hatályos kötelező legkisebb munkabér 150%-a.
 • A 90 napos támogatást követően a munkaadó igényelheti a 6 hónapos vállalkozások munkaerő támogatását is.

 

A támogatás további feltételeit itt olvashatja.

 

A támogatásokról és a programban való részvétel részletes feltételeiről a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai tudnak bővebb felvilágosítást adni.