Munkaerőpiacra lépők adókedvezménye

 

A Munkaerőpiacra lépők adókedvezménye azt jelenti, hogy a munkaadód adókedvezményre jogosult utánad, tehát még inkább megéri neki Téged foglalkoztatni.

 

A munkaadódnak járó kedvezmény mértéke annak függvényében változik, hogy milyen hosszú korábbi munkaviszonnyal rendelkezel.

 

Ki minősül munkaerőpiacra lépőnek?

Munkaerőpiacra lépőnek számítasz, ha a foglalkoztatásod kezdete előtti háromnegyed évben (275 nap) legfeljebb három hónapig (92 napig) volt munkaviszonyod, illetve egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyod.

 

2021. június 10. óta ez a kör bővült azokkal, akinek a foglalkoztatás kezdő hónapja előtti fél évben (183 nap) volt legfeljebb három hónap (92 nap) munkaviszonya, illetve egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonya.

 

Mennyi kedvezmény jár?

A kedvezmény 2 évig teljes munkáltatói adómentességet biztosít a minimálbér összegéig. Azaz a munkaadódnak nem kell se szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást fizetnie utánad, ha munkaerőpiacra lépőnek számítasz.

A harmadik évben is jár a kedvezmény, ilyenkor a munkaadónak a szociális hozzájárulási adó 50%-át kell csak megfizetni.

 

Hogyan lehet igénybe venni a kedvezményt?

A NAV az újonnan bejelentett munkavállalók esetében automatikusan vizsgálja a kedvezményre jogosultságot, a vállalkozásoknak nincs is teendőjük, viszont érdemes jelezned a munkaadód felé, hogy adókedvezményre számíthat utánad.

 

További információt a NAV oldalán olvashatsz az adókedvezményről.

 

Fontos tudnod, hogy az adókedvezmény az Ifjúsági Garancia Program támogatásaival együtt, egyszerre is igénybe vehető.

 

Ha a lehetőség felkeltette érdeklődésedet, jelentkezz az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán.