Ifjúsági Garancia Program

 

A programban való részvételhez szükséges, hogy 25 vagy 30 év alatti (a 2015-től 2021-ig tartó program szerint 25, az új program szerint 30 év alatti) nyilvántartott álláskereső legyél – azaz regisztráltasd magad a lakhelyed szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán.

 

Amennyiben ennek a feltételnek megfelelsz, akkor az alábbi támogatásokat tudjuk Neked kínálni az elhelyezkedésed segítésére a programon belül:

  1. Vállalkozások munkaerő támogatása
  2. Fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása

 

2022. június 30. napjától a Vállalkozások munkaerő támogatása és munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatások a kevésbé fejlett régiókban - azaz Budapest és Pest megye kivételével minden megyében - felfüggesztésre kerültek. A Közép-Magyarországi Régióban (Budapest és Pest megye) változatlanul benyújthatóak a kérelmek az álláskeresők foglalkoztatásának elősegítése érdekében.

 

1.      Vállalkozások munkaerő támogatása

Ha 25 év alatti álláskereső, vagy 25 év feletti (legalább egy hónapja regisztrált) álláskereső vagy, akkor Neked való a Vállalkozások munkaerő támogatása.

  • A legfeljebb 6 hónapos támogatási forma tökéletes arra, hogy több munkatapasztalatot és gyakorlatot is szerezz.

A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség (bruttó bér és ténylegesen átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó) 50%-a, de teljes munkaidős foglalkoztatás esetén legfeljebb 150 ezer Ft havonta.

 

 

2.      Fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása

Ha 30 év alatti vagy és az utolsó szakképzettségedet 2011-ben (vagy azóta) szerezted meg, akkor Neked való a Fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása.

  • A 90 napos támogatási forma tökéletes arra, hogy szerezz egy kis munkatapasztalatot és gyakorlatot.
  • A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó összegének 100%-a, de teljes munkaidő esetén havonta legfeljebb a megállapítás napján hatályos garantált bérminimum kétszerese.
  • A 90 napos támogatást követően a munkaadód igényelheti a 6 hónapos vállalkozások munkaerő támogatását.

 

 

Melyik a legalkalmasabb támogatás számodra?

A támogatási formák közül Te és leendő munkaadód a járási hivatal közreműködésével közösen döntitek el, melyik a legalkalmasabb számotokra.

 

Ha esetleg már ki is választottál magadnak egy munkaadót, akinél szívesen dolgoznál, az állásinterjún jelezheted neki, hogy Téged akár támogatással is tudna foglalkoztatni. Ehhez nem kell más, mint hogy közösen bemenjetek a lakhelyed szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályára, ahol Neked csak be kell lépned az Ifjúsági Garanciába, a munkaadódnak pedig jeleznie kell, hogy támogatást kér az alkalmazásodhoz. Ezek után pedig már kezdhetsz is dolgozni.

 

Ha még nincs kiválasztott munkaadód, akkor is beléphetsz az Ifjúsági Garanciába, a járási hivatal kollégái pedig igyekeznek összekötni Téged egy olyan munkaadóval, aki pont olyan fiatalt keres, mint Te.

 

Ha a lehetőség felkeltette érdeklődésedet, jelentkezz az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán!